Els ODS... una manera de canviar el món
Una compilació d'activitats per a aprofitar l'oportunitat que tenim a les nostres mans per a transformar el món en què vivim, i fer-lo més habitable, més just i més saludable, seguint les recomanacions de l'Agenda 2030, a través de jocs, tallers i dinàmiques grupals, actives i participatives.
Hi ha molt per fer i es necessiten moltes mans per a fer-ho: el canvi climàtic, la pobresa, la igualtat, fam, consum desbocat… són molts els reptes que ens esperen!
-Projecte Rius en Cea ACTIO
El Projecte Rius és una iniciativa de l'Associació Hàbitats, de la qual participa el CEA ACTIO, que promou la participació ciutadana en la conservació i millora dels rius i l'acostament de les persones als ecosistemes fluvials, la biodiversitat, els valors ecològics i socioculturals, així com identificar els problemes que els afecten i reflexionar sobre com pal·liar-los. Us proposem que participeu amb els vostres alumnes en l'estudi científic d'un tram del riu Buñol en el qual a través de fitxes de camp d'inspecció i mesuraments pràctics, coneixerem l'estat del riu.
- L'Aigua: la matèria bàsica de la vida. Maqueta del cicle de l'aigua i la ruleta de l'estalvi.
Per a produir els aliments que satisfan les necessitats diàries d'una persona, es requereixen al voltant de 3.000 litres d'aigua, per això amb aquesta activitat identificarem com es distribueix l'aigua del Planeta, quina quantitat d'aigua dolça hi ha disponible o quin és el perfil d'un riu mitjançant una maqueta en 3D, sobre la qual simularem el cicle de l'aigua en la naturalesa, a través d'una demostració.
- Construcció de miniforn solar i joc Trivial de l'energia.
Recorregut a través del joc del Trivial de la Eficiència que ens farà conéixer i aprendre mitjançant diferents preguntes i proves, les energies netes i renovables de les quals disposem en el nostre Planeta, quin és el vertader significat de la eficiència, valorant i comprovant quals de les renovables són més beneficioses i sostenibles. I construirem una maqueta d'un mini forn solar per a cuinar amb energia solar.
- La nostra bossa de fem i la petjada dels aliments.
Cada ésser humà genera una mitjana de 1kg de residus diaris, per això volem conéixer els problemes que això comporta i les alternatives que tenim a l'abast per a realitzar un consum responsable, aplicant la regla de les 3 “R”(Reduir, Reutilitzar i Reciclar) i l'E d'Evitar. Seguidament ens anirem de compra simulada per a observar el que costen de produir els aliments i conéixer els quilòmetres que viatgen els nostres aliments fins a arribar a la nostra taula.
- Del Planeta a la cistella
Una dinàmica on es pretén que el vostre alumnat relacione els seus hàbits de consum amb les múltiples realitats que tenen lloc en el món. El nexe entre rutina personal i situacions socials i mediambientals els farà descobrir el seu poder per a interactuar i per tant, millorar el món en el qual viuen.
- El Cambioclimatómetre
Una interessant i divertida dinàmica per a entendre el poder del consum responsable i el nostre com a consumidors i consumidores, per a pal·liar el Canvi Climàtic. No hi ha millor manera d'estalviar en emissions que una aposta major per la compra de proximitat, per un desplaçament sostenible, i viure amb menys combustibles fòssils.
- Joc de l'Oca del Canvi Climàtic
Joc de l'Oca on utilitzarem un gran atés que llançarem a l'aire per equips. Durant el joc, s'aniran plantejant preguntes i proves que cal superar, així com el risc en el joc de l'Oca, d'avançar o retrocedir caselles, les preguntes de les quals van relacionades amb el concepte, les causes i els efectes del Canvi Climàtic.
- Joc Stop CO2
Es tracta d'un joc actiu i participatiu de moviment per a comprendre els efectes ocasionats per l'emissió del diòxid de carboni, l'efecte d'hivernacle i l'ús desmesurat de vehicles privats, i descobrir que existeixen alternatives per a evitar aquestes situacions. A quina temperatura arribarem? Diguem STOP CO2!
- El sac del Gnom i el joc de la desforestació
Descobrirem tots els recursos que el bosc ens ofereix, motiu pel qual és necessària la seua protecció. Anirem descobrint-los a mesura que els anem traient del Saco del Gnom: un tap de suro, un joc de fusta, un flascó d'essència i moltes coses més que aniran eixint del sac. Després participarem en un joc que vol ser una escenificación del problema de la desforestació amb diferents personatges on veurem els efectes negatius de l'acció humana sobre el bosc.
- Podem canviar el món... Treballant pels ODS
El Desenvolupament Sostenible és aquell que millora les condicions de vida en el present sense comprometre els recursos de les generacions futures, i per això cal créixer junts, millorant la vida de les persones i respectant el medi ambient. Les activitats que us proposem són jocs i dinàmiques al voltant dels 17 ODS que ha proclamat l'ONU a través de l'agenda 2030, que ens faran reflexionar i concretar accions que sobre cadascun dels 17 objectius podem posar en marxa per a avançar en una societat més justa i equitativa.